"When someone treats you like an option, help them narrow their choices by removing yourself from the equation"
1st September 2013

Friday 8 June 2012

Cucur Bilis bersama Kentang #11

Setakat resipi ni, pejam mata la kan. Semua orang tahu buat kan. Cuma berbeza mengikut selera masing-masing. Tapi takpa,saya tetap jugak nak share. Juadah ni memang dari kecil lagi mak buatkan.Oklah, tak perlu berleter panjang. Ni bahan-bahannya :

Tepung gandum
Bawang besar
Ikan bilis
Cili besar
Daun sup/bawang
Ubi kentang
Sedikit garam
Air
Minyak untuk menggoreng.

Campur semua adunan. Kacau hingga sebati. Selepas itu, goreng sehingga garing. Enak di makan bersama keluarga. Chewahhh..hehe



With love, Ainsya Yusoff

Buah Melaka #10

Resipi ni mak ajar sejak kecil lagi. Makanya, main agak-agak je lah ye. Asal bahan cukup je. So bahan-bahannya adalah :

Tepung pulut
Pewarna hijau
Air
Gula melaka ( inti )
Kelapa parut yang putih ( salut )
Sedikit garam



Cara-caranya pulak adalah campurkan tepung pulut, pewarna hijau dan air. Gaul sehingga boleh dibentuk menjadi adunan. Selepas itu boleh lah bentukkan menjadi bulat. Jangan pula lupa masukkan gula melaka yang dipotong kecil di dalamnya. Kalau tak tawarlah buah melaka tu.

Panaskan air dalam periuk,apabila mendidih bolehlah masukkan adunan tadi. Angkat apabila adunan tadi melampung. Kemudian, angkat dan kemudian salutkan dengan parutan kelapa yang digaul dengan sedikit garam. Sedia untuk dihidangkan.



With love, Ainsya Yusoff

Wednesday 6 June 2012

Wordless Wednesday #11

Don't Lose Your Pen !!!
With love, Ainsya Yusoff

Tuesday 5 June 2012

Homemade Chicken Nugget #9


Bahan-bahan :
200 gm minced meat ( ayam )
1/2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
*sedikit oregano / serbuk perasa

Salutan luar :
2 biji telur ayam
Sedikit Oregano
Secubit garam
Breadcrumbs
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara : 
1. Gaul rata semua daging,tepung dan garam / *serbuk perasa / *oregano . Kemudian dengan tangan beralaskan tepung, bentukkan adunan.
2. Letakkan di atas bekas ditaburkan sedikit tepung.
3. Campurkan bahan untuk menyalut adunan. Celupkan adunan ke dalam bancuhan telur tadi dan salutkan bersama breadcrumbs.
4. *Sejukkan atau boleh juga terus menggoreng.
5. Sedia untuk dihidang.

* saya ubah sedikit dari resipi asal

With love, Ainsya Yusoff

Homemade Potato Wedges #8

Bahan - bahan :
3 biji kentang bersaiz besar
1 kiub pati ayam / bilis / --- *serbuk Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya untuk merebus
Minyak untuk menggoreng

*Bahan untuk salut : 
1 biji telur 
Sedikit serbuk roti 

Cara-Cara : 
1. Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi ketam tidak hitam.
2. Cuci bersih kentang dan potong ikut suka. Saya belah 4.
3. Rebus hingga empuk. Masukkan *serbuk perasa/ kiub ayam/bilis/ *ajinomoto / *garam dalam air rebusan.
4. Angkat dan toskan.
*5. Kemudian salutkan kentang dengan telur dan gaulkan dengan serbuk roti. 
*6. Goreng sehingga kekuningan dan sedia untuk dihidang bersama cheese powder ala KFC.


Sebelum di goreng ( sejukbeku )
*serbuk roti nampak pelik sebab just hancurkan biskut petak je :)


Tips
- rebus kentang sehingga betul-betul empuk supaya dapat jimatkan masa menggoreng
- selepas siap gaul kentang bersama serbuk roti, lebih sedap jika disejukbekukan terlebih dahulu sebelum digoreng. 

* telah diubah dari resipi asal.

Sumber utama : myresipi.com

With love, Ainsya Yusoff

Agar-agar Milo #7


Bahan-bahan : 

1.5 liter air
1 bungkus agar-agar ( bukan serbuk )
1/2 tin susu pekat
7 sudu besar serbuk milo
Gula secukup rasa
1 cawan air panas

Cara-cara :

1. Campurkan milo, susu dan air panas. Kacau sebati dan asingkan ketepi dulu.
2. Mula-mula rebus agar-agar bersama 1.5 liter air sehingga mendidih dan masak
3. Kemudian masukkan bancuhan milo dan susu yang diasingkan tadi ke dalam agar-agar dan kacau sebati
4. Boleh menambah gula ke dalam agar-agar mengikut sukatan manis yang anda inginkan.
5. Gaul rata sehingga mendidih, apabila agar-agar sudah beruap, barulah kecilkan api.
6. Setelah agar-agar sudah betul-betul masak, tutup api dan biarkan dalam 30 minit.
7. Bekukan

Source : myresipi.com



With love, Ainsya Yusoff
 
Ainsya Yusoff by Ainsya Yusoff Studio