"When someone treats you like an option, help them narrow their choices by removing yourself from the equation"
1st September 2013

Thursday 5 November 2015

Donut Gebu Tanpa Uli #13

Assalamualaikum. Memandangkan cuti pantang banyak lagi dan aku pun dah agak kuat, so marilah mencuba resepi Donut Gebu Tanpa Uli. Gitewww taw nama resepi. Resepi ni aku ambil dari FB group Masak Apa Hari Ini. Sebelum ni pernah buat donut pakai resepi NI berulang kali. Memang menjadi,tapi sajalah kita cuba resepi lain. Lagipun nampak mudah je mana-mana pun.

Screenshot dari FB
DONUT GEBU TANPA ULI
BY Che Eda 
daridapuraida.blogspot.com

Bahan
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula

- campurkan bahan ini dan biarkan kembang

4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

- ramaskan bahan-bahan ini sehingga menjadi macam serbuk roti.
- kemudian campurkan yis tadi dan gaul rata.
- biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup.
- Adunan memang lembik.Tak perlu tambah tepung.
- Lepas satu jam tumbuk-tumbuk doh tadi tuk keluarkan angin. Kemudian ambil sikit untuk dicanai dan diterap. Masa ni la ambil tepung sikit untuk terap acuan. 
- Biarkan selama 30 minit, kemudian baru goreng.

Hasil resepi di atas. Tapi aku buat half daripada bancuhan.
Since aku buat half bancuhan, rasanya tak betul-betul gebu. Yerla tak accurate kan. Saja je aku nak test resepi ni. Not bad, ingat nak cuba lagi sekali ikut resepi betul-betul untuk satu adunan tapi aku nak buat yang versi balut sosej. Yummehhh !!! Tunggu pulak yang tu ye..hehe

Sekian, selamat mencuba ! :)

With love, Ainsya Yusoff

0 comments:

 
Ainsya Yusoff by Ainsya Yusoff Studio