"When someone treats you like an option, help them narrow their choices by removing yourself from the equation"
1st September 2013

Tuesday, 5 June 2012

Homemade Potato Wedges #8

Bahan - bahan :
3 biji kentang bersaiz besar
1 kiub pati ayam / bilis / --- *serbuk Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya untuk merebus
Minyak untuk menggoreng

*Bahan untuk salut : 
1 biji telur 
Sedikit serbuk roti 

Cara-Cara : 
1. Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi ketam tidak hitam.
2. Cuci bersih kentang dan potong ikut suka. Saya belah 4.
3. Rebus hingga empuk. Masukkan *serbuk perasa/ kiub ayam/bilis/ *ajinomoto / *garam dalam air rebusan.
4. Angkat dan toskan.
*5. Kemudian salutkan kentang dengan telur dan gaulkan dengan serbuk roti. 
*6. Goreng sehingga kekuningan dan sedia untuk dihidang bersama cheese powder ala KFC.


Sebelum di goreng ( sejukbeku )
*serbuk roti nampak pelik sebab just hancurkan biskut petak je :)


Tips
- rebus kentang sehingga betul-betul empuk supaya dapat jimatkan masa menggoreng
- selepas siap gaul kentang bersama serbuk roti, lebih sedap jika disejukbekukan terlebih dahulu sebelum digoreng. 

* telah diubah dari resipi asal.

Sumber utama : myresipi.com

With love, Ainsya Yusoff

0 comments:

 
Ainsya Yusoff by Ainsya Yusoff Studio