3 biji kentang bersaiz besar
1 kiub pati ayam / bilis / --- *serbuk Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya untuk merebus
Minyak untuk menggoreng
*Bahan untuk salut :
1 biji telur
Sedikit serbuk roti
Cara-Cara :
1. Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi ketam tidak hitam.
2. Cuci bersih kentang dan potong ikut suka. Saya belah 4.
3. Rebus hingga empuk. Masukkan *serbuk perasa/ kiub ayam/bilis/ *ajinomoto / *garam dalam air rebusan.
4. Angkat dan toskan.
*5. Kemudian salutkan kentang dengan telur dan gaulkan dengan serbuk roti.
*6. Goreng sehingga kekuningan dan sedia untuk dihidang bersama cheese powder ala KFC.
Sebelum di goreng ( sejukbeku ) *serbuk roti nampak pelik sebab just hancurkan biskut petak je :) |
- rebus kentang sehingga betul-betul empuk supaya dapat jimatkan masa menggoreng
- selepas siap gaul kentang bersama serbuk roti, lebih sedap jika disejukbekukan terlebih dahulu sebelum digoreng.
* telah diubah dari resipi asal.
Sumber utama : myresipi.com
With love, Ainsya Yusoff
0 comments:
Post a Comment