Bahan-bahan ( 20-25 biji saiz kecil )
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam kuku
2 sudu besar mentega
6 sudu besar gula pasir ( boleh kurangkan bagi yang tak suka manis )
3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis
1 biji telur
Yis kering ( serbuk ) untuk buat donut. |
Cara membuat
1. Cairkan mentega dan ketepikan
2 Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut. Masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit.
3. Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi.
4. Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega dicampur telur tadi. Kacau.
5. Masukkan campuran yis ke dalam mangkuk berisi tepung gandum,gaul sebati dengan senduk kayu. Biar adunan lagi selama 45 minit.
6. Banyakkan tepung di tangan supaya adunan tak melekat kerana adunan memang agak lembik. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan ke atas papan pencanai. Tekan acuan donut yang telah dicelup dengan sedikit tepung.
7. Sediakan minyak untuk menggoreng. Gunakan api sederhana. Alih selalu supaya dapat warna yang sekata. Setelah agak kekuningan bolehlah diangkat. Tabur gula castor atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan chocolate rice.
Sekarang adalah sesi paling keji iaitu mengecurkan air liur ! Rasakan, nah !
Ini bekal untuk Mak :) |
Tak cukup tu, meh kita zoom lagi ! Hahaha *keji* |
Dah la,tak baik dera orang. Last picture of doughnut ; chocolate ! |
Tapi kan aku geram jugak dengan doughnut jadian aku ni !
Doughnut Jadian ! Ini project for my online craft shop *promote ;) * |
With love, Ainsya Yusoff
2 comments:
bekal utk mak? nk bwk pergi mana?
Mak bawa pergi Ijok..ada event bertemu Najib ;)
Post a Comment